Wetgeving alarmpistolen

Bij het aanschaffen van een alarmpistool, is het belangrijk om te weten of u een alarmpistool in bezit mag hebben. Daarnaast zijn ook andere vragen belangrijk zoals; mag u een alarmpistool legaal kopen? Mag u een alarmpistool met patronen van 9mm kopen?

Categorie III Wapens en Munitie

Alarmpistolen vallen onder Categorie III in de Wet Wapens en Munitie. Wanneer wapens in deze categorie thuishoren, is er een vergunning nodig van de korpschef. Echter gelden hier ook een aantal uitzonderingen:

  • Wapens die geen loop, of een korte/geheel gevulde loop hebben.
  • Wapens die zijn ingericht om uitsluitend knalpatronen te kunnen bevatten met een kaliber van maximaal 6mm.
  • Wapens waarvan de patronen en de gasuitlaat loodrecht op de loop of lengterichting van het wapen staan.

Alarmpistolen vallen dus onder deze uitzonderingen, aangezien deze een korte, gevulde loop hebben. Daarnaast zijn de patronen niet groter dan 6mm en staan de patronen in de lengterichting van het wapen. Het is dus toegestaan om een alarmpistool in bezit te hebben.

Minimale leeftijd

In Nederland is de minimale leeftijd om een alarmpistool in bezit te hebben echter wel 18 jaar. Personen onder de 18 jaar mogen dus géén alarmpistool hebben.

Lichtpatronen en fluitpatronen

Wij krijgen ook vaak de vraag of wij alarmpistolen verkopen waarmee lichtpatronen en fluitpatronen afgeschoten kunnen worden. Deze verkopen wij niet in onze webshop. Neem hierover contact met ons op, want wij hebben wel diverse contacten bij leveranciers waar u dit soort alarmpistolen en patronen kunt aanschaffen. Hiervoor heeft u wel een verlof op de wapenwet nodig. Deze patronen worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld het verjagen van ongedierte of vogels.

9mm alarmpistool

In Nederland is het in bezit hebben van een 9mm alarmpistool niet toegestaan. Wanneer u toch een dergelijk wapen in bezit heeft, kunt u rekenen op een celstraf of een boete.

Hulp bij problemen

Bent u onverhoopt in problemen geraakt met een alarmpistool, of weet u niet of het alarmpistool dat u in bezit heeft legaal is? Neem gerust contact met ons op. Uit ervaring weten wij dat partijen net over de grens alarmpistolen aan Nederlanders verkopen die hier niet legaal zijn, zonder dat u hier waarschijnlijk weet van heeft. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.